2020 Asgari Ücret Zammı İçin 2 Rakam Açıklandı

2020 asgari ücret görüşmelerine kısa süre kala DİSK 'ten son dakika açıklaması geldi. DİSK , beklenen enflasyon üzerinden yapılacak zamma sert tepki gösterdi. İşte o iki rakam ve asgari ücret 2020 zammı hakkında bilgiler.

2020 Asgari Ücret Zammı İçin 2 Rakam Açıklandı

2020 Asgari ücret açıklaması.

2020 yılı asgari ücret görüşmelerine kısa süre kaldı. Aralık ayının ilk haftasında başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi flaş gelişmeler yaşandı. Geçtiğimiz gün açıklanan yeni ekonomi programında memur ve işçi maaşlarının hedeflenen enflasyon oranında zamlanacağı kararına yer verildi. 

Bu karar sonrası bir açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu duruma eleştiride bulundu ve  “İktidar önümüzdeki yıl için hedeflenen enflasyon üzerinden IMF’nin reçetesi doğrultusunda hedeflenen enflasyon üzerinden artıracağım diyor ki bu çok ciddi bir problem, çok sert bir düşük ücret politikası demektir bu. Çok ciddi bir yoksullaşmayı yaratır” ifadelerini kullandı.

“Asgari ücretlinin geçinmesine imkan yok. Bir asgari ücretle geçinmenin olanağı yok” diyen Çerkezoğlu,  açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Asgari ücret bir ülkedeki gelir bölüşümünü gösteren en temel gösterge. O açıdan asgari ücretteki bu tabloyu ortadan kaldırmak lazım. İktidar önümüzdeki yıl için hedeflenen enflasyon üzerinden IMF’nin reçetesi doğrultusunda hedeflenen enflasyon üzerinden artıracağım diyor ki bu çok ciddi bir problem, çok sert bir düşük ücret politikası demektir bu. Çok ciddi bir yoksullaşmayı yaratır. Biz bu konuda uyarıyoruz. İnsanca yaşayacak ücret ve adaletli bir vergi sistemi sağlanmalıdır." dedi.

2020 ENFLASYON BEKLENTİSİ

Çerkezoğlu açıklamasının devamında, beklenen enflasyona değindi ve "Biz her yıl asgari ücretle ilgili ayrıntılı bir rapor açıklıyoruz. Asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini de söylüyoruz. Bunu Kasım ayının sonunda yapıyoruz. Çünkü en son Kasım ayı verileri üzerinden büyüme, enflasyon, asgari ücretin değer kaybı vesaire bunlar üzerinden rakamı da söylüyoruz. Bu yıl da hesaplarımızı yapıp Kasım sonunda açıklayacağız. Ama 2020 liranın üzerine yüzde 8, yüzde 9’luk zamlar hedefleniyor şu anda bu asla kabul edilemez." dedi

KAMPANYA

Çerkezoğlu açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

"İnsanca yaşayacak ücret, vergide adalet talebiyle yani ücret ve verginin odağında olduğu yeni bir mücadele sürecini kampanya sürecini başlattık. Türkiye’nin dört bir tarafında, işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda iktidar ile görüşmelerimizde hükümetle, siyasi partilerle bunları konuşacağız, çözüm önerilerimizi, politikalarımızı anlatacağız, bir taraftan da bunu işyerlerinden meydanlara kadar sendikalı sendikasız bütün işçi arkadaşlarımızla birlikte bunu örgütleyeceğiz, çünkü gerçekten bu ücretlerle bu vergilerle bu ülkede geçinmek mümkün değil, bu sadece DİSK üyelerinin değil bu ülkede milyonların talebidir.”

YÜZDE YÜZDE 8-9 LUK ZAM SONRASI YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

2020 yılında beklenen enflasyona göre yapılacak zam için hesaplama yapıldığında; yüzde 8 'lik bir zam sonrası asgari ücretin 2181 TL , yüzde 9 'luk zam olması durumunda 2020 yılında asgari ücretin 2201 TL olması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ BAŞLADIĞI ANDA HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN >>

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN