2019 Memur ve Asgari Ücret Maaş Zammı İçin Kritik Tarih Belli Oldu

2019 yılı asgari ücret ve memur maaş zammı için kritik tarih belli oldu. Kasım ayı enflasyon rakamları ile birlikte zamlar netleşecek.

2019 Memur ve Asgari Ücret Maaş Zammı İçin Kritik Tarih Belli Oldu

Asgari ücret iin zam pazarlıkları başlıyor.

Aralık ayının ilk haftası olan önümüzdeki hafta asgari ücret tespit komisyonu toplanacak. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımı ile başlayacak asgari ücret tespit komisyonunda 2019 yılında geçerli olacak asgari ücret belirlenecek.

Yeni yılda asgari ücretin artması ile birlikte işsizlere verilen maaş da artacak. Asgari ücret miktarına bağlı olan işsizlik maaşı miktarı, yeni yılda asgari ücretin 2 bin olması durumunda 2 bin 10 lira seviyesine kadar çıkacak.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımı ile toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında yapacağı sıkı pazarlıklarla 2019 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret miktarını tespit edecek. Yeni net asgari ücret için 2 bin lira, brüt ise 2 bin 532 TL gündemde.

Asgari ücrette gerçekleşmesi beklenen bu artış, işsizlere 10 aya varan süreyle verilen işsizlik maaşını da arttıracak.

ZAM OCAK AYINDA GEÇERLİ OLACAK

İşsizlik maaşı halen 2018 yılı asgari ücrete göre belirlenmektedir. Bune göre şimdi işsiz kalan bir vatandaş en düşük 805,63 TL maaş alırken, bu rakam  en yüksek bin 611,28 lira   seviyesindedir. İşsiz kalmadan önceki prim ödemelerine göre belirlenen maaş miktarı, yeni yılda asgari ücrete zam gelmesi ile birlikte zamlanacak.  olarak uygulanırken, bu tutarlar da asgari ücret zammıyla yükselecek.İşsizlik maaşı en yüksek oranı asgari ücret brüt tutarının yüzde 80 'inden fazla olamaz.

Brüt asgari ücret 2 bin 532 lira olursa; işsizlere verilen en düşük maaş bin 5 lira 11 kuruşa, en yüksek maaş da 2 bin 10 lira 23 kuruşa çıkacak.

ENFLASYON DÜŞERSE..

Berat Albayrak geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 20.8 olduğunu söyledi. Buna göre Kasım ve Aralık ayı enflasyon rakamlarının eksi yönde gelmesi gerekiyor. İki ayda toplamda 5 oranında enflasyon eksi çıkarsa yıl sonu enflasyon anca 20.8 seviyesine gelir.

KRİTİK TARİH: KASIM AYI ENFLASYON RAKAMI

Eğer enflasyon Kasım 'da eksi gelirse bu asgari ücrete gelecek zam düşer. Zira Kasım ayında eksi gelmesi durumunda Aralık ayı enflasyonu da eksi beklenecek. Bu da hem memur hem emekli hem de asgari ücretliye daha az zam yapılması anlamına gelir. 

Ekim ayında enflasyon yüzde 25 geldi. Asgari ücretin yüzde 25 zamlanması ve 2 bin TL olması bekleniyor. Ancak Enflasyon eksi gelirse asgari ücret zam oranı yüzde 20 'lere gerileyebilir. Bu da 1920 TL anlamına geliyor.

Memur maaşlarına ise şimdiden yüzde 12 'nin üzerinde bir zam oluştu. Ancak Kasım ve Aralık'ta enflasyon eksi gelirse memurlar eksi gelen kısım kadar daha az zam alacak.

Kasım ayı enflasyon rakamları 3 Aralık günü açıklanacak. Rakamlar açıklandığı anda haberdar olmak için mobil uygulamamızı indirin.

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDUĞU ANDA BİLDİRİM ALARAK HABERDAR OLMAK İÇİN KAMUBULTENİ.COM MOBİL UYGULAMASINI İNDİRİN.

Android uygulamamızı ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

İOS uygulamasını ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN