YÖK Başkanı Bugün Açıkladı! Bu Yıl Başlıyor , Sıralamayı Öğrenciler ve Toplum Yapacak!

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu seneden itibaren üniversitelerin başarı karnesinin her sene yayımlanmasına yönelik karar alındığını, üniversitelerin değerlendirmesinin 5 ana başlıkta 42 göstergede olacağını söyledi. Üniversitelerin çeşitlendiğini, farklılaştığını, rekabetin arttığını , dolayısıyla rekabetin gözlemlenmesi ve kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini söyledi.

YÖK Başkanı Bugün Açıkladı! Bu Yıl Başlıyor , Sıralamayı Öğrenciler ve Toplum Yapacak!

YÖK Başkanı Bugün Açıkladı! Bu Yıl Başlıyor , Sıralamayı Öğrenciler ve Toplum Yapacak!

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu seneden itibaren üniversitelerin başarı karnesinin her sene yayımlanmasına yönelik karar alındığını, üniversitelerin değerlendirmesinin 5 ana başlıkta 42 göstergede olacağını söyledi. Üniversitelerin çeşitlendiğini, farklılaştığını, rekabetin arttığını , dolayısıyla rekabetin gözlemlenmesi ve kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini söyleyen Saraç, "Bu yıldan başlayarak üniversitelerin başarı karnesini her yıl yayımlama kararı aldık. Üniversitelerimiz çeşitlendi, farklılaştı, sayıları arttı, rekabet gerekiyor. Rekabetin sonucunda başarının gözlemlenmesi, ölçülmesi ve bunun da topluma objektif ve nesnel bir şekilde açıklanması gerekiyor. Üniversitelerin değerlendirilmesi 5 ana başlıkta 42 göstergede olacak. Bu göstergelere ait 2018 yılı verileri ile üniversitelerimiz ölçülecek ve değerlendirilecek. Her bir üniversitenin geçen bir yıl içindeki performansının değerlendirilmesi her yılın başında açıklanacak." dedi.

Saraç , Üniversitelere karnenin verilmesinin ardından bir sıralama listesinin yapılıp yapılmayacağına yönelik soruya "Belirlenen ana başlıklar içerisinde sıralamalar söz konusu olabilir. Fakat biz her yıl karneyi açıklayacağız ama sıralamayı yapmayacağız. Sıralamayı, toplum devletin diğer ilgili kurumlarının ve tabii ki üniversitelere girmeye aday olan genç nüfusumuzun yapacağına inanıyoruz." dedi.  

Üniversitelerin karneleriyle ilgili ana kriterleri de sıralayan YÖK Başkanı, "Ana kriterlerin altında yer alan 42 alt gösterge arasında ise mezunların KPSS ve ALES gibi merkezi sınavlardaki başarıları, mezun olan doktora öğrenci sayısı, teknokent projelerine katılan öğrenci sayısı, üniversitenin doluluk oranı, ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış makale sayısı, sonuçlanan patent sayısı, YÖK, TÜBA, TÜBİTAK Bilim, Teşvik ve Sanat Ödülleri sayısı, YÖK 100/2000 Projesi kapsamındaki öğrenci sayısı, üniversitenin dünya veya bölgesel akademik başarı sırası, yabancı uyruklu öğrenci sayısı, yabancı uyruklu doktoralı öğretim elemanı sayısı, üniversite öğretim elemanlarının aldığı uluslararası fonlara dayalı proje sayısı, Ar-Ge’ye harcanan bütçenin toplam bütçeye oranı, endüstri ile ortak yürütülen proje sayısı, genel bütçe dışında üniversiteye kazandırılan bağış ve fon miktarı, başta engelliler olmak üzere sosyal sorumluluk projeleri, sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında varsa ödülleri gibi göstergeler bulunuyor." dedi.