MHP'li Sefer Aycan: Bu Kadar Çocuğu Üniversiteye Alıyoruz, Ama Okul Bitince İşsiz Kalıyorlar

Miliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, TBMM Genel Kurulu'nda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının bütçeleri üzerine partisi adına söz aldı. MHP'li Aycan, Taşeron kadro süreci, süresiz nafaka, boşanma süreci, genç işsizlik ve sözleşmeli personel sıkıntıları üzerine değerlendirmelerde bulundu.

MHP'li Sefer Aycan: Bu Kadar Çocuğu Üniversiteye Alıyoruz, Ama Okul Bitince İşsiz Kalıyorlar

"SOKAKTA KAVGA VAR; SOKAKTA KADIN İLE ERKEK ARASINDA, SOKAKTA AİLELER ARASINDA KAVGA VAR"

Miliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, TBMM Genel Kurulu'nda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının bütçeleri üzerine partisi adına söz aldı. Aile ve Sosyal hizmetler ile ilgili konuşmasına başlayan Aycan, "Birer cümle konuşacağım. Öncelikle "aile sorunları" denildiği zaman çok şey konuşulabilir ama benim içimi sızlatan boşanmalarla ilgili konuşacağım. Ne yaparsak yapalım Türkiye'de evlilikler azalıyor. Buna karşın, boşanmalar artıyor. TÜİK verilerine göre, 2017 yılında evlenmeler yüzde 4 azalmış, boşanmalar ise yüzde 2 artmış. Yaşanan boşanma sayısı 2017 yılında 128.400. Sokakta kavga var; sokakta kadın ile erkek arasında kavga var, sokakta aileler arasında kavga var, sokakta kadın cinayeti var. Şimdi, boşanma başlı başına bir sorundur ama çok daha önemlisi, çocuklu ailelerin boşanmasıdır ve bu çocuklu ailelerin boşanması sonrasında yaşanan sorunlar var; velayet sorunu var, çocukların icralık olması söz konusu, nafaka sorunu var. Bunlarla ilgili Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak Meclise kanun teklifi verdik. Bunun bir an önce gündeme getirilmesini bekliyoruz ya da siz teklif verin sizin teklifinizi konuşalım ama bir an önce bu sorunları çözelim. Ve bu sorunlar üstelik Medeni Kanun'dan kaynaklanan sorunlardır bir kısmı. Medeni Kanun'da "Hâkim, velayeti anne veya babaya verir." diyor. Bu haksızlıktır, bu hukuksuzluktur." dedi. Boşanma sonrası annelik ve babalığın sona ermediğini, her ikisinin de kutsal bir görev olduğunu söyleyen Aycan, Annelik kutsal , babalar da kötü anlayışı olmaması gerektiğini vurguladı. MHP'li Aycan, "Boşanabilirsiniz ama annelik, babalık ebedîdir.

KİMSEYE "ÇOCUĞUNDAN VAZGEÇ" DENİLEMEZ

Kimseye "Çocuğundan vazgeçin." diyemezsiniz. Dünyanın geldiği nokta budur. Bizim medeni hukukumuz ise çocuğun velayetini tek taraflı veriyor. Bunun kaldırılması lazım. Tabii, kadın kutsaldır, cennet annelerin ayağı altındadır ama babalar da kötü insanlar değildir, hepsini peşinen kötü olarak kabul etmek ve çocuğundan vazgeçmesini istemek de hak değildir. Bunun dışında, kimse çocuğu kullanmasın. Çocuğunu kullanarak icraya düşürmek, orada çocuk üzerinden siyaset yapmak ya da çocuk üzerinden birbirini hırpalamak da hak değildir." şeklinde konuştu. Nafaka ve İcra konularının da üzerine gidilmesi gerektiğini söyleyen Aycan, daha sonra Bakanlığı'n çalışma kısmına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"TÜRKİYE'DE PLANLAMA HATASI VAR"

Türkiye'deki işsizliğin resmi rakamlara göre 11.3 milyon olduğunu söyleyen Aycan, yeni istihdam alanları açılması gerektiğini, girişimci, esnafın , çiftçinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yükseköğrenim görmüş milyonlarca işsiz genç olduğunu söyleyen MHP'li Aycan, "Bunun dışında, çok daha önemli bir sorun var: Yükseköğrenim görmüş gençlerde işsizlik yüzde 20'dir. Bu, neyi gösteriyor? Türkiye'de bir planlama hatası olduğunu gösteriyor. Bu kadar çocuğu üniversitelere alıyoruz ama o çocuklar okulu bitirdiği zaman iş bulamıyor. Üniversite açıyoruz, açalım. 200'den fazla üniversite olmuş, her ilçeye meslek yüksekokulu açmışız ve buradan birtakım meslekler yetiştirmişiz, tanımı yok, görev tanımı yok, karşılığı yok. İşte, çevre sağlığı teknisyeni, diyetisyen, optisyen, sayın dünya kadar meslek hepsi işsiz. O zaman yazık oluyor bu çocuklara.

"BU ÇOCUKLARA VERİLEN EMEĞE, ZAMANA YAZIK OLUYOR"

Bu çocuklara verilen emeğe, zamana, harcamaya yazık oluyor. Bu ülkede eczacı işsiz. Böyle bir şey var mı? Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin mezunu işsiz. O zaman planlamada hatalar var, yapamamışız, yıllardır yapamamışız. Devlet Planlama Teşkilatı vardı, insan kaynaklarını planlaması gerekirdi; şimdi Devlet Planlama Teşkilatı da yok. İnsan kaynakları ofisi kurduk, inşallah, bu sorunu halleder." dedi.

"TÜM SÖZLEŞMELİ PERSONEL VE TAŞERONLAR KADROLU OLMALIDIR"

Taşeron Kadro sürecine ilişkin de açıklamalarda bulunan Aycan, tüm çalışanların kadrolu olması gerektiğini, sözleşmeli personel istihdamının son bulmasının büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Peki, bunları yerleştirdik, istihdam ettik, devletten iş istiyorlar, karşılığı Devlet Personel Başkanlığı. Orada da yanlış yapmışız. Bunca zaman yanlış yapıyoruz ve sürdürüyoruz. Anayasa 128, madde diyor ki: "Devletin asli işleri devletin memurları tarafından gördürülür." Evet, 657 Sayılı Kanun'da 4/B'lilik vardır ama oradaki 4/B sözleşmelidir ve sözleşme geçici işler, kısa süreli işler, özel işlerle ilgilidir, daimî işlerle ilgili sözleşme yoktur. Sözleşmeli çalışmak Anayasa'ya aykırıdır. Her ne türden olursa olsun sözleşmeli tüm kadroların ve taşeron kadrolarının hepsini kadroya geçirilmesini istiyoruz. Milliyetçi Hareket Partisinin görüşü budur." dedi.