MEB Spor ve Güzel Sanatlar Liselerine 11 Bin Öğrenci Alacak

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir son dakika açıklaması geldi ve spor ile güzel sanatlar liselerine 11 bin öğrenci alımı yapılacağını bildirdi.

MEB Spor ve Güzel Sanatlar Liselerine 11 Bin Öğrenci Alacak

Milli Eğitim Bakanlığı 11 bin öğrenci alacak.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasında ülke genelindeki 82 güzel sanatlar ile 76 spor liselerine , 8. sınıfı bitirip lise eğitimine geçecek adaylar arasından 11 bine yakın öğrenci alınacağını belirtti.

1 Haziran günü yapılan Liselere Giriş Sınavı  ile , sınavla öğrenci alan okullara öğrenci yerleştirilecek. Bu kapsam dışında kalan öğrenciler ise ikametlerine en yakın liseye verilecek. 

Bunların yanı sıra çocuklarının güzel sanatlara yeteneği olduğunu düşünen aileler ise çocuklarını , Milli Eğitim Bakanlığına bağlı güzel sanatlar ve spor liselerine kayıt için bugünden itibaren 28 Haziran'a kaydedebilecek.

YERLEŞTİRME PUANI NASIL HESAPLANACAK?

Öğrencilerin yerleştirmelerinde kullanılacak ortaokul başarı puanı,  6, 7 ve 8 'inci sınıflarda alınan yıl sonu başarı puanı ortalamasına göre hesaplanacak. LGS dikkate alınmayacak. 

EN FAZLA İKİ OKULA BAŞVURU

Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıfını bitiren öğrenciler, dilekçe ile birlikte öğrenim görmek istediği okul türlerinden en fazla iki okul müdürlüğüne başvurabilecekler.

LİSTELER 29-30 HAZİRAN 'DA AÇIKLANACAK

Öğrencilerin listeleri 29-30 Haziran'da açıklandıktan sonra Temmuz ayının ilk haftasında yetenek sınavları tamamlanacak ve öğrencilerin kayıtları LGS sonuçlarına bakılmadan yapılabilecek.

YETENEK SINAVLARI NE ZAMAN?

Yetenek sınavı, bölümler bazında 1-5 Temmuz'da komisyonlarca yapılacak. 

YETENEK SINAVI PUANI

Yetenek sınavında 50 ve üzerinde puan alanların ise yetenek sınavının yüzde 70'i ile ortaokul başarı puanının yüzde 30'u alınarak, 100 tam puan üzerinden puan üstünlüğüne göre değerlendirme ve sıralama yapılacak.

En yüksek puandan aşağıya doğru yapılan sıralamaya göre bölümler bazında belirlenen kontenjan kadar asıl ve yedek liste 5 Temmuz'da mesai bitiminde okulda ve okulun internet sayfasında ilan edilecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca, bu yıl Türkiye genelindeki 82 güzel sanatlar ile 76 spor lisesinin 9. sınıflarına 11 bine yakın öğrenci yerleştirilmesi planlanıyor.

SPOR ALANINDA YETENEKLİ ÖĞRENCİLER

Spor liselerinde ise öğrencilere beden eğitimi ve spor alanında temel bilgi ve beceriler kazandırılarak bu alanda nitelikli insan yetiştirilmesi yönünde eğitim öğretim faaliyetleri yürütülüyor.

Bu liselere giriş için komisyonlar aracılığıyla yapılan yetenek sınavlarında, öğrencilerin esneklik, dayanıklılık ve koordinasyon, çabukluk ve hız, kuvvet, ritm, sporculuk geçmişi, takımdaki başarıları gibi kriterlere bakılarak değerlendirme yapılıyor.

Takım sporlarında ulusal ve uluslararası derecesi olan yetenekli öğrencilere, belirlenen ölçütlere göre daha fazla puan veriliyor. Geçen yıl spor liselerine Türkiye genelinde 6 bin 236 öğrenci kayıt yaptırdı.

Milli sporcu unvanı kazanmış ortaöğretim kurumlarının 9'uncu ve 10'uncu sınıf öğrencilerinin, spor liselerine kayıtları yetenek komisyonu kurulmadan yapılabiliyor. Türkiye'de 76 spor lisesinde 17 bin 850 öğrenci eğitim alıyor.

Güzel sanatlarda 2 bin 447, spor liselerinde bin 313 öğretmen görev yapıyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA