KYK Kredi Borcu Olanlar Dikkat: Önemli Karar!

KYK borcu olan vatandaşları ilgilendiren önemli bir karar geldi. Kredi borçlarının erken şekilde vergi dairelerine takipli şekilde gönderilmesi ile ilgili alınan tavsiye kararı haberimizde. İşte detaylar ve KDK kararı.

KYK Kredi Borcu Olanlar Dikkat: Önemli Karar!

KYK kredi borcu olanlar için önemli karar.

Bir kişi, üniversitede aldığı öğrenim kredisinin, okul bittikten 18 ay sonra vergi dairesine takipçi şekilde aktarıldığı gerekçesiyle Kamu Denetçiliği Kurumu 'na gitti. Vergi Dairesi Müdürlüğüne takipli olarak aktarılan kredi borcunun yeniden Gençlik ve Spor Bakanlığı’na aktarılması ve haksız olarak işletilen faizin silinmesi için talebini KDK 'ta ileten bu kişi, çözüm istedi.

KDK 'ya başvuru yapan kişi, Üniversitede öğrenim görmekte iken, 2014 yılı Ocak ayında Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan geri ödemeli öğrenim kredisi almaya başladığını; 2017 yılı Ocak ayına kadar krediden faydalandığını söyledi.

KDK 'ya yapılan başvuruda şu ifadelere yer verildi:

Kredi Sözleşmesi gereği normalde 24 ay sonra ödemeye başlaması gereken kredi borcunun sehven 18 ay sonra ve bilgisi dışında sisteme yansıtıldığını; bilgisi olmadığından ödeme yapamadığı için, borcun ilgili Vergi Dairesi Müdürlüğüne takipli olarak aktarıldığını; kendisinin ise bu durumdan, borcunu ödemek için 2019 yılı Şubat ayında sisteme giriş yaptığı sırada haberdar olduğunu;

Kredi ve Yurtlar Kurumu kurumsal müşteri temsilcileriyle durumu paylaştığını; onların ise kendisine mezuniyet tarihini gösteren ek bir dilekçe yazarak Ankara’daki Daire Başkanlığına göndermesi gerektiğini ifade ettiklerini;

Bunun üzerine, istenilen evrakı ilgili idareye gönderdiğini; fakat 3 ay olmasına karşın yanlışın düzeltilmesi bir yana, sistemin güncellenmesi bahanesiyle dilekçesine cevap dahi verilmediğini; borcun yapılan yanlışlıkla Vergi Dairesine aktarılmasından dolayı her geçen gün haksız olarak faiz işletildiğini;

Belirtmiş ve gerekli düzeltmenin yapılmasını (borcun yeniden Gençlik ve Spor Bakanlığı’na aktarılarak işletilen faizin silinmesini) talep etmiştir.

KDK İNCELEDİ

Kamu Denetçiliği Kurumu bu başvuruyu inceledi ve bir tavsiye kararına vardı. Gençlik ve Spor Bakanlığı 'na gönderilen tavsiye kararında Ombudsman, "ilgili idare ile zaman kaybetmeksizin temasa geçilmiş; bu kapsamda, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanı ve söz konusu Dairede görevli Şube Müdürü ile yapılan görüşmelerden, başvuranın dilekçesinin Bakanlık Komisyon Değerlendirme Birimine sunulduğu ve idarenin şikâyet konusu hakkında dostane çözüm yoluna gitmek istediği öğrenilmiştir." ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamada daha önce de aynı şekilde bir tavsiye kararı alındığı, buna istinaden bu başvuru için de dostane çözüm bulunabileceğine yer verildi.

Karar şu şekilde;

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde; ……….. adlı başvuranın şikâyet konusunun çözüme kavuşturulacağı (“düzeltmelerin yapılacağı”) hususu, ilgili idare olan Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından bilâ tarihli ve ………. sayılı resmi yazı ile Kurumumuza bildirilmiş olduğundan, başvuru hakkında ilgili Yönetmeliğin 27’nci maddesinin ikinci fıkrası ile 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verilmesine;

İşbu Kararın, konunun takibinin yapılması için başvuran ile birlikte GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI’NA iletilmesine karar verildi.

SÜRE DOLMADAN BORCU VERGİ DAİRESİNE GÖNDERENLERİ İLGİLENDİRİYOR

Ombudsman 'ın verdiği bu karar , borcu 24 ay dolmadan vergi dairelerine gönderilen ve ekstra faiz eklenerek borcu artanları ilgilendiriyor. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı 'nın, Ombudsman tavsiye kararını nasıl değerlendireceği merakla bekleniyor.

KARAR GELDİĞİ ANDA BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN >>

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN