KPSS Kalkıyor! KPSS Sınavına Girecekleri İlgilendiren Haber Geldi! Öğrenciler Dikkat!

Seçime 12 gün kala partilerden vaatleri gelmeye devam ediyor. Bunlara bir yenisi daha eklendi. Millet İttifakı KPSS sınavının günümüz eğitim anlayışına uymadığını ve seçilirlerse en kısa sürede KPSS sınavını kaldıracaklarını duyurdu.

KPSS Kalkıyor! KPSS Sınavına Girecekleri İlgilendiren Haber Geldi! Öğrenciler Dikkat!

KPSS Kaldırılıyor mu? KPSS kalkacak mı? Millet İttifakından tüm öğrencileri ilgilendiren haber. KPSS sınavı tarih olacak!

Seçime 12 gün kala ittifaklar ve partiler vaatlerini sunmaya devam ediyor. Bunlardan biri de KPSS. Millet İttifakı KPSS sınavının çağımıza uymadığını, eğitimde yenilikler yapılması gerektiğini düşünüyor. Bu sebeple gençlerin hayatına mâl olan KPSS sınavını kaldıracaklarını açıkladı. Buna göre KPSS sistemi yerine üniversitelerde kontenjanlar azalacak ve mezun olan herkes atanacak.

Ayrıca işe alımlarda KPSS sınavına bakılmayacak. Her kurum kendi sınavını yapacak. 

Bunu da şöyle açıklıyorlar:

Adam işçi olacak, KPSS Matematik isteniyor. Yahu KGM'de işçi olacak adam, buna göre sorular ve bu konuyla ilgili olmalı.

KPSS Nedir?

ÖSYM tarafından kamu kurum ve kuruluşlarında görev alacak personelin belirlenmesi amacıyla yapılan sınavların tümüdür. KPSS ile alım yapılan kadrolar A ve B gurubu olmak üzere ikiye ayrılır.

A-Grubu Kadroları

Kaymakamlık, müfettiş-denetmen, uzman, kontrolör yardımcılıkları kadrolarıdır. A-grubu kadrolarda merkezi yerleştirme yapılmaz. Bu kadrolara seçim yapılırken belirlenen KPSS puanı üstünde alan adaylar daha sonra ilgili kurumların yapacağı sınavlara (yazılı-sözlü) tabi tutulur. Bu kadrolara genellikle İİBF, Siyasal Bilimler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi mezunları başvurabilir. Bazen diğer bakanlıklar ve kuruluşlar az sayıda da olsa mühendislik, fen –edebiyat vb. fakülteler mezunları arasından alım yapabilir. Sadece lisans mezunlarını kapsar. A-Grubu ve Öğretmenlik sınavları her yıl yapılır. Bu puanlar bir yıl geçerlidir.

B-Grubu Kadroları

A-Grubu kadrolar dışında kalan kadrolardır. Mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner, hemşire vb. tüm kadrolara merkezi yerleştirme ile ÖSYM tarafından yerleştirme yapılır. Lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunu adayları kapsar. B-Grubu sınavları iki yılda bir çift sayılı yıllarda yapılır. Sınav puanları bir sonraki KPSS'ye kadar (2 yıl) geçerlidir. A ve B grubu kadrolarına başvuracak adayların yaş, cinsiyet, sağlık, askerlik, sicil , eğitim, yabancı dil vb. genel ve özel şartları taşıması-yerine getirmesi gerekmektedir.