Bilgi Kuramı Dersi Nedir? Bilgi Kuramı Dersinde Hangi Konular İşlenecek?

Liselerde artık bilgi kuramı dersi zorunlu hale gelecek. Yeni eğitim sistemine geçilmesi ile bilgi kuramı dersini tüm lise öğrencileri zorunlu olarak görecek. Peki bilgi kuramı nedir? Bilgi kuramı dersinde hangi konular var?

Bilgi Kuramı Dersi Nedir? Bilgi Kuramı Dersinde Hangi Konular İşlenecek?

Bilgi Kuramı dersi liselerde zorunlu oluyor.

Liseler için yeni eğitim sistemi hazırlandı. Sistem yarın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklanacak. Açıklama öncesi ilk bilgiler geldi ve liselerde artık bilgi kuramı dersinin zorunlu hale geleceği ifade edildi. Peki bilgi kuramı nedir? Bilgi kuramı dersinde hangi konular işlenecek? İşte detaylar.

Bilgi kuramı , doğrudan doğruya bilginin ne olduğunu inceleyen bir bilim dalını adlandırır ve şu sorunun karşılığını araştırır.

Billgi kuramı, bilginin kaynağı üstünde savlar ileri süren usçuluk, duyumculuk, sezgicilik, deneycilik gibi çeşitli bilgi öğretilerini de adlandırmaktadır. Bir yandan da bilginin değerini araştıran bir felsefe dalıdır. Ne var ki bütün bunlar metafizik felsefenin araştırma ve incelemeleridir. Diyalektik materyalist felsefenin bilgi kuramı, yansı kuramıdır ki bilginin ne olduğunu, nasıl elde edildiğini, geçerliğini ve zorunluluğunu açık seçik sergiler. 

Bilgi edinme olgusunu özneyle nesnenin, yani bilgiye varanla bilgisine varılanın karşılıklı ilişkisi içinde ele alan inceleme alanı. Bilgi kuramı, bilginin oluşum koşullarını incelemekle felsefenin temelini oluşturur. Buna göre bir felsefeyi doğru olarak kavramak her şeyden önce onun içerdiği ya da onun dayandığı bilgi kuramını doğru olarak anlamakla olasıdır. Bir bilgikuramı, ilgili olduğu felsefeye temel özelliklerini kazandırır. Sorun her şeyden önce bilginin hangi koşullar altında oluştuğu, bu oluşumda özneyle nesnenin karşılıklı konumunun ne olduğu, özel olarak bilgi edinme işinde öznenin mi yoksa nesnenin mi daha etkin öge olduğu sorunudur. 

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA