5 Yıl Atama Yok-Üniversitelerdeki O Bölüm Kapanabilir

Geçtiğimiz yıl Milli Eğitim bakanlığı, önümüzdeki 5 yıl için Felsefe Öğretmeni eksiği olmadığını söyledi. Bu açıklamanın ardından geçtiğimiz yıl da bu yıl da kimse Felsefe bölümlerine tercih vermedi. Bu yıl tercih eden sayısı yüzde 56 oranında azaldı.

5 Yıl Atama Yok-Üniversitelerdeki O Bölüm Kapanabilir

Felsefe bölümüne başvuru sayısı oldukça azaldı.

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Arslan Topakkaya,  bu konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Topakkaya yaptığı açıklamada, kendi üniversitelerinde gündüz eğitiminde 28, ikinci öğretimde ise 56 Felsefe öğretmeni kontenjanının boş kaldığını söyledi. Ek kontenjandan öğrenci gelmemesi durumunda ikinci öğretimin kapatılacağını söyleyen Topakkaya, Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde gündüz eğitimine 5, ikinci öğretime de hiç öğrenci gelmemesinin durumun vahametini ortaya koyduğunu söyledi.

TEMEL BİLİMLER FELSEFE'DEN ÇIKTI AMA..

Topakkaya açıkamasını şu şekilde sürdürdü:

"2010-2011 yıllarında temel bilimlerde yaşanan kontenjan sıkıntısına haklı olarak bütün üniversiteler, bütün öğretim üyeleri isyan etti, ayağa kalktı, haykırdı. Bunu Bakanlık, YÖK duydu. Gerekli tedbirleri aldı ve şu anda o bölümler tekrar yavaş yavaş dolmaya başladı. Temel bilimler bu kadar önemli de temel bilimlerin kendisinden çıktığı, tabiri caizse kendisinin çocuğu olan felsefe bu kadar değersiz mi"

NEDEN FELSEFE ATAMASI YAPILMAYACAK

Kontenjan sıkıntısının nedeni şu şekilde;

"Bunun nedenleri var. Geçen yıl Mart ayında Bakanlık 5 yıl felsefe öğretmenine ihtiyaç olmadığını açıklamıştı. Bu açıklamadan iki hafta sonra yine Bakanlık, liselerde zorunlu felsefe dersi saatini 2 saatten 4 saate çıkardı. Bu bile aslında felsefe öğretmenine olan ihtiyacın iki katına çıkması demekti. Bir başka enteresan durum; bu açıklamaya rağmen en son öğretmen alımında 70'e yakın felsefe öğretmeni atandı, ki zaten felsefe öğretmeni her yıl 70 tane alınıyordu. Bürokratın bu açıklamasına rağmen aslında hiçbir şey değişmedi. Değişen şu oldu; öğrenciler felsefe öğretmeni de alınmıyorsa neden okuyalım diye düşünmeye başladılar. Böylece felsefe bölümlerinde ciddi bir kontenjan eksikliği söz konusu oldu."

TOPLUMA DA ZARARI OLDU

Topakkaya, açıklamasının devamında, Felsefe öğretmeni atamalarının olmamasının topluma da zararlarının olacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Kontenjanların azalması sorununun, felsefe bölümünün geleceğini kurtarmak için bir an önce düzeltilmesi gerekir. Yoksa bu bölüm yavaş yavaş kapanacaktır. Toplumda zaten eleştirel sorgulamada bir gerileme söz konusu, felsefeye olan ilgi bu şekilde azaldığında da bunun zararını toplumca hep beraber çekeceğiz" 

Kamubulteni.com  | Ankara

betsco.net