S-400 Yaptırımları İle İlgili Son Dakika Haberi

Son dakika haberi: S-400 'lerin teslimatının yapılması sonrası yaptırım olacak mı olmayacak mı tartışmaları hala devam ediyor.

S-400 Yaptırımları İle İlgili Son Dakika Haberi

S-400 yaptırımı olacak mı? ABD basınından flaş iddia.

S-400 'lerin Türkiye 'ye tesliminin yapılmasının ardındna ABD 'nin bu konudaki tutumu merak ediliyordu. Teslimat öncesi ABD , art arda yaptığı açıklamalarda yaptırım uygulaması olacağüını ve S-400 lerden vazgeçilmemesi durumunda bunun ağır bedellerinin olacağını söylemişti. Ancak S-400 'lerin teslimatı başladı ve hava savunma sistemleri Türkiye 'ye getirildi. WSJ ’e göre; ABD Başkanı Donald Trump danışmanlarına Türkiye’ye yaptırım uygulamaktan kaçınmak istediğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’a bu yönde güvence verdiğini aktardı.

TRUMP S-400 'LER İÇİN TANSİYONU DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYOR

Sözcü 'nün son dakika olarak aktardığı bilgiye göre Trump 'ın danışmanları ile S-400 'lerle ilgili görüşme yaptığı ve bu konuda tansiyonu düşürmeye çalıştığı bildirildi. Amerikalı ve yabancı kaynaklara dayandırılan haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ’ın Haziran ayında Japonya’daki G20 Zirvesi sırasında Trump ile yaptığı görüşmede S-400’ler konusundaki tansiyonu düşürmeye çalıştığını yazdı.

YAPTIRIMLARLA İLGİLİ BU HAFTA AÇIKLAMA YAPILACAK

İki yabancı yetkiliye göre; Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton cuma günü bazı NATO üyesi ülkelerin yetkililerine “Washington Yönetimi, bu hafta muhtemel yaptırımlara ilişkin açıklama yapacak” dediğini aktardı. 

Beyaz Saray da Kongre üyelerine gönderdiği mesajda, Trump’ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Bolton’a danıştıktan sonra karar vereceğini ve meselenin başkanlık yetkisi kapsamı içinde olduğunu savunduğunu bildirdi.

F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARMAK İÇİN DÜĞMEYE BASTI

ABD, geçtiğimiz hafta S-400 'lerin tesliminin başlamasının ardından  Türkiye’yi, ortak üreticileri arasında bulunduğu F-35 programından çıkarmak için düğmeye basmıştı.

Bu gelişmenin ardından Cumhuriyetçi senatörler, Ankara’ya yaptırım çağrısı yapan bir önergeyi Senato’ya sunmuştu.Söz konusu önergede ABD Yönetim i'ne Rusya'nın teşkil ettiği tehdidin masaya yatırılması ve Türkiye'nin NATO üyeliğinin değerlendirilmesii çin NATO 'ya toplantı çağrısı vardı.

Senato 'nun Dış İlişkiler Komitesi'nin kıdemli Demokrat üyelerinden New Jersey Senatörü Bob Menendez ise F-35 programından çıkarılmanın  yeterli olmadığını söylemişti.

Senatör, Trump'ın CAATSA (ABD'nin hasım ülkelere uyguladığı yaptırımlar) kapsamında Türkiye'ye yaptırım uygulamaması halinde, Senato'ya Washington Yönetimi'ni buna zorlayan yasa tasarısı sunacağını da ifade etmişti.

KRİTİK TOPLANTI

Bu gelişmeler sonrası ABD Başkanı Trump’ın Cumhuriyetçi senatörlerle Türkiye’ye yönelik yaptırımlara ilişkin yarın Beyaz Saray’da bir toplantı yapacağı bildiriliyor. Toplantı saat 16.00 'da yapılacak.

Trump, S-400'ler sonrası yaptığı açıklamada “Birçok bakımdan çok zor bir durum. Dolayısıyla şu anda (yaptırımlar konusuna) buna bakıyoruz, ne yapabileceğimize bakıyoruz. Henüz (kararımızı) açıklamadık.” demiş ve önceki yönetimi suçlamıştı.(Sözcü)