Rus Uzmandan ABD'ye F-35 Tehdidi

Rus uzmandan ABD 'ye F-35'ler hakkında flaş cevap geldi. Uzman, ABD ile ilişkilerin bozulması anında F-35'lerin bir parça oduna dönüşeceğini söyledi.

Rus Uzmandan ABD'ye F-35 Tehdidi

Rus uzmandan ABD'te F-35 tehdidi.

Kommersant’ a konuşan Moskova Ekonomi Yüksekokulu Öğretim Üyesi Vasiliy Kaşin, F-35'lerle ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Kaşin yaptığı açıklamada  “ABD ile müttefik olunmadığında F-35’ler alınmamalı. Zira Washington ile ilişkiler bozulur bozulmaz uçak elinizde bir parça oduna dönüşüp hiçbir işe yaramaz” ifadelerini kullandı.

Kaşin yaptığı açıklamanın devamında, ABD yapımı F-35 savaç uçaklarının tedarikçiye uçağın durumuna, sefer sayısına ve uzunluğuna ilişkin bilgi aktarmaya yarayan teknolojilere sahip olduğunu söyledi. Kaşin, böylece Türkiye’nin F-35 alması durumunda fiilen Amerikaya bağlı olacağını söyledi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararsı İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Toğrul İsmayıl ise konu ile ilgili bir açıklama yaptı ve Rusya’nın NATO üyesi bir ülkeye S-400 sevkiyatı yapmanın, sistem hakkında İttifak’a bilgi akrarımı yapılması imkânı oluşturacağını göz önünde bulundurmuş olması gerektiğine dikkatleri çekti.

ABD YAPTIRIM İÇİN SEBEP ARIYOR

Mevcut durumda Moskova ile Ankara arasında son dönemlerde yaşanan ilişkilerdeki güvenin bu konuda olumlu rol oynadığını da belirten İsmayıl,  İsmayıl, “Ayrıca Türkiye S-400’ü sadece savunma amacıyla kullanacağı sözünü veriyor. Rusya ile Türkiye arasındaki bu anlaşma NATO ile olan anlaşmalara aykırı değil, ancak ABD uzun zamandır Türkiye’ye karşı yaptırım uygulamak için bir sebep arıyordu” dedi.

Amerikalılar, S-400 hava savunma sistemlerinin Rus yapımı olması nedeniyle  Türkiye’nin bu sistemlerisatın almasına karşı çıkıyor. Washington daha önce Türkiye’nin aynı anda hem S-400 hem de F-35’e sahip olamayacağını söylemiş ve S-400 'leri almaktan vazgeçirmeye çalışmıştı. 

Rusya’nın Türkiye’ye S-400 sevkiyatına başlamasının ardından Washington’dan F-35’lerin sevkiyatına ilişkin tavrının değişmediğini söylemişti.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA