Flaş: F-35'ler Arızalı Çıktı

Son dakika haberi: Belçika tarafından hazırlanan raporda , ABD 'den alınan F-35 'lerin arızalı olduğuna yer verildi.

Flaş: F-35'ler Arızalı Çıktı

4 milyar Euroluk toplu ödeme ile alınan F-35 'ler çürük çıktı.

Belçika , ABD 'den F-35  aldı. 2025 yılına kadar tamamının teslim edileceği F-35 'ler için skandal açıklama geldi.  Belçika Ordusu ’nun ABD’den sipariş ettiği F-35 uçaklarının hatalı olduğu belirlendi.

Yapılan son dakika açıklamasında ABD 'den alınan F-35 'lerin savaşa uygun olmadığına, pilotların hayatını tehlikeye attığına yer verildi.

Washington merkezli POGO isimli bağımsız bir araştırma grubu tarafından imzalanan söz konusu rapor, ABD Savunma Bakanlığı 'na gönderildi.  Hazırlanan 14 sayfalık rapora göre, F-35 ’lerde çok sayıda eksik olduğuna yer verildi.  Söz konusu uçaklar, çalışma standartlarını karşılamadığı gibi, dayanıklılık testlerinden de geçemedi. Öte yandan uçaklarda çatlakların da meydana geldiğine yer verildi.

8 BİN UÇUŞ SAATİ ÖMRÜ

Uçakları üreten Lockheed Martin adlı firma, Belçika’ ya uçak başına 8 bin uçuş saati ömrü vermişti. Söz konusu raporda bu sözün yerine getirilmesinin mümkün olmadığına yer verildi.  Ayrıca uçakların bilgisayar sistemlerinin de kolayca saldırıya uğrayabilecek düzeyde olduğuna yer verildi. Sistem tarafından toplanan ve kaydedilen verilerin de güvenilir olmadığı iddia edildi.

SIKINTILI OLMAYAN YERİ YOK

Yazılımın 27 ’nci versiyonun hala aktif olarak çalışmadığının belirtildiği raporda, F-35 ’lerin gelişiminin programın 10 yıl gerisinde kaldığı ve beklenenden 200 milyar dolar daha fazla maliyete sahip olduğuna yer verildi. F-35 'teki bir başka sorun ise ateşlenen füzelerin yönünün düzgün şekilde olmadığı. Pilot, kaskının üzerinde öngörülen bilgilere baktığında, füze sistematik olarak hedefin sağına gittiğine yer verildi.

Bu savaş durumunda düşmanı vurmak yerine, dost birliklerine vurma riskini artırıyor. Test aşamasının başlangıcından beri F-35'lerde 941 hata listelendiği biliniyor.

KAMUBULTENİ.COM  |  ANKARA