ABD'den S-400'lerle İlgili Skandal Açıklama

ABD 'den bir son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada, Trump 'a yakınlığı ile tanınan Cumhuriyetçi Senatör Graham, Türkiye-ABD arasında krize yol açan S-400'ler için yeni şart koşarak "Aktive etmezseniz, yaptırım uygulamayız" dedi. İşte açıklama detayları.

ABD'den S-400'lerle İlgili Skandal Açıklama

S-400'lerle ilgili ABD 'den flaş bir açıklama geldi.

Geçtiğimiz gün G20 Liderler Zirvesi 'nde gerçekleşen görüşmeler sonrası ABD 'den skandal bir açıklama geldi. ABD Başkanı Trump yaptığı açıklamada Obama döneminde Türkiye 'ye haksızlık yapıldığını, Patriot satışının yapılmadığını , bu nedenle Türkiye 'nin S-400 'lere yöneldiği belirtildi. 

Açıklama sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan S-400 'lerle ilgili bir yaptırım olmayacağını ifade etti. 

Bu açıklama sonrası dolar kuru düştü. Bu gelişmeler sonrası Trump' a yakınlığı ile tanınan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, S-400 'lerle ilgili yeni şart koştu. Türkiye'nin S-400'leri aktive etmemesi ve Amerikan yapımı Patriot hava savunma sistemleri alması karşılığında Washington 'da yaptırımlardan kaçınılabileceği ifade edildi.

Amerikan haber kanalı CBS ile söyleşi de bulunan Graham, S-400 'lerle ilgili "Erdoğan, Başkan Trump'ın, Türkiye'nin Rus yapımı silah sistemleri alması halinde ABD'nin yaptırım uygulamayacağı izlenimine kapılmış görünüyor. Durum böyle mi?" sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"Ben şu an Türkiye'deyim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın görüşme sırasında Türkiye'ye, 'S-400'leri aktive ederseniz yaptırımların etrafından bir yol buluruz' dediğini savunuyor. Bu konuşmanın gerçekleştiğinden şüpheliyim. Bu imkânsız, bizim yasalarımıza göre, eğer Türkiye Ruslardan aldıkları S-400 füze bataryalarını aktive ederse, yasa kapsamında yaptırım uygulanması gerekecektir. Ve biz ayrıca birkaç gün önce, Rus S-400 füze bataryalarını aktive etmeleri halinde Türkiye'ye F-35 satışını yasaklayan bir yasayı kabul ettik. Türkiye'ye aynız ama aynı anda hem F-35 teknolojisini transfer edip hem de Rus füze bataryası almalarına izin vermemiz mümkün değil. Bu bizim zeminimize zarar verir."

SURİYE 'DE YARDIM ETTİ

Suriye 'deki işbirliği konusuna da değinen Graham, Türkiye 'nin Suriye 'de ABD'ye büyük yardımlar yaptığını ifade etti.

 "Fakat şu an yaptırımların kaçınılmaz olmadığını da söylemiyorsunuz. Etrafından dolanmanın bir yolunu, bir tür uzlaşıyı mı görüyorsunuz?" sorusuna ise Graham şu şekilde cevap verdi:

"Umarım. Türkiye stratejik bir müttefik. Bize Suriye'de yardım ettiler. Onlar bir NATO müttefiki ama Rus yapımı bir S-400 füze bataryası alamazlar. Başkan Trump, bir önceki yönetimin muhtemelen çok sert davrandığı konusunda haklıydı. Türkiye hava sahasını korumak için onlara Amerikan yapımı Patriot füze bataryasını satmaları gerekirdi."

Graham, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu işin etrafından dönmenin yolu, Türkiye'yi S-400'leri aktive etmekten vazgeçirmek, bunların yerine NATO ile uyumlu bir Patriot füze bataryası getirmek. Ben Türkiye ile bir ihtilaf istemiyorum. Onlar çok önemli bir müttefik, özellikle de Suriye ve bölge söz konusu olduğunda. Fakat bizim yasalarımızda takdir yetkisi yoktur. Eğer S-400'leri aktive ederlerse, Amerikan yasaları kapsamında yaptırım uygulanacak ve F-35 teknolojisi Türkiye'ye transfer edilemeyecek. Bu ikilemden bir çıkış yolu bulmalıyız."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA