Üniversite Mezunu İşsiz Sayısı 15 Yılda 10 Kat Arttı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Deniz Demir, "Gençlik Raporu, İşsiz, Umutsuz, Geleceksiz" isimli bir rapor hazırladı. Raporda dikkat çeken detaylar var...

Üniversite Mezunu İşsiz Sayısı 15 Yılda 10 Kat Arttı

Üniversite Mezunu İşsiz Sayısı 15 Yılda 10 Kat Arttı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Başdanışmanı Deniz Demir, 'Gençlik raporu: işsiz, umutsuz, geleceksiz' başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda, üniversite mezunu 100 gençten 26'sının işsiz olduğu, nüfus artışu ve iş alanlarının daralmasıyla işsizliğın daha da arttığına yer verilirken, üniversite mezunu işsiz sayısının son 15 yılda 10 katın üzerinde bir artış gösterdiği, aynı dönemde lise mezunlarından işsiz olanların sayısının ise arttığının görüldüğü belirtildi. Verilerin, üniversite eğitiminin işsizliği erteleme gerçeğini ortaya çıkardığına vurgu yapılan raporda ayrıca şu tespitler dikkat çekti: 

* 2002’de 7.5 milyon kişi tarım kesiminde faaliyet gösterirken 2018’de 4.9 milyona düştü. Her yıl ortalama 150 bin kişi tarımdan kopuyor. 

*10 yıl öncesine kadar çiftçilik yapanların yaş ortalaması 35-40 idi. SGK ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de çiftçilerin yaş ortalaması 50’ye çıktı. 

*15-29 yaş aralığındaki 20 milyon insanın 5.5 milyonu öğrenci, 6 milyonu çalışıyor, 2.5 milyonu hem çalışıyor hem okuyor, 6 milyonu ne çalışıyor ne okuyor.

*Okula devamsızlıkta 53 ülkenin eğitim istatistikleri karşılaştırıldığında Türkiye altıncı sırada yer alıyor.

*8-34 yaş arasındaki gençlerle yapılan kamuoyu araştırmalarında, “Yurtdışında yaşamak ister misiniz” sorusuna ‘Evet’ yanıtı verenlerin oranı yüzde 70 ile yüzde 90 arasında değişiyor.