TESK Genel Başkanı Palandöken'den Kredi ve Vergilerle İlgili Çağrı: Üst Üste Geldi, Ertelenmesini Talep Ettik

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Habertürk Ekranlarında Afşin Yurdakul'un moderatörlüğündeki HT 360 programının canlı yayın konuğu oldu.

TESK Genel Başkanı Palandöken'den Kredi ve Vergilerle İlgili Çağrı: Üst Üste Geldi, Ertelenmesini Talep Ettik

Burada koronavirüs sürecinde esnafın sıkıntıları ve tam kapanma ile gelebilecek yeni sıkıntılara ilişkin değerlendirmelerde bulunan TESK Genel Başkanı, özellikle kredi ve vergi ödemeleri konusunda esnafı zor günlerin beklediğini, daha önce gerçekleşen yapılandırma ve düşük faizli kredilerin ödemelerinin geldiğini esnafın bunu nasıl ödeyeceğini sordu. 

TESK Genel Başkanı Palandöken'in açıklamaları şu şekilde:

 

Tabii bu konu önemli. Esnaf gerçekten zor durumda, hangi sektör olursa olsun 415 meslek, turizm de dahil olmak üzere hepsi sıkıntı içerisinde. Dünyayı saran bir virüs bu. Şimdiye kadar kısmen kapanma yapıldı, kısmen açılma yapıldı ama bazı sektörler hiç açılmadı. 15 aydır kahvehaneler açılmadı. Niye açık değil, kahve açık da kimse çay içmeye gitmez. Kafeler, restoranlar, esnaf lokantarı... Getir götür paket servisleri ancak işin yüzde 10'u... Geleneksel esnaf lokantalarında insanlar sıcak yemek ister. Ramazan ayı 4-5 ayı besleyen bir süreç. Bugün Sn. Ticaret Bakanımızla görüştüm. Dün akşam Sn. Cumhurbaşkanımızla ahilerle birlikte iftar sofrasındayız. Sn. Cumhurbaşkanı açıklamalarının hemen akabindeydi biliyorsunuz iftar. Bizimle ilgili kapatmalarla ilgili dile getirdi. Burada neydi, bizi sevindiren bir taraf varsa, küçük esnafın korunmasıyla ilgili sürecin başlamasıyla. Zincir marketler haftanın 6 günü, diğer esnaf, manav, bakkal gibi günlük ihtiyacı karşılayan esnafın 7 günü açık olması. Bu arada tabii esnafın küçüğün korumasıyla ilgili parekende yasası da gündemde. Esnaf açısından belirli sıkıntılar var, ekonomik olarak destek verilecek mi? 

Şimdi tabi 12 maddelik bir talepleri bildirdik. Kiralardaki stopajların indirilmesi, elektrik su doğalgaz gibi enerji tüketimindeki geçici sürede olsa ÖTV ve KDV alınmasa, Otobüslerde minibüslerde, halk otobüslerinden bahsediyorum, pandemi sürecinde 40 kişi, 20 kişilik yolcu alıyor. Kazanamayacak durumda. Sosyal güvenlik destek primlerinin devlet tarafından karşılanması, yine tabii biz Allah razı olsun devleti yanımızda hissettik. 700 lira, 1500 lira falan sıkıntıyı gidermez, insan sağlığı önemli. En başta tabii esnaf bulaşıcılığı ile ilgili, dükkanlarla çalışanların pandemi sürecinde aşılardan istifade etmelerinin yollarını arayalım dedik.

Daha evvel verilen krediler ve borçların yapılanmasıyla ilgili süreç vardı hepsi üst üste bindi. Esnaf altından kalkamıyor, Allah razı olsun tabii kredi verdiniz ama şimdi ödenme süreci geldi. İmkanlar ölçüsünde vergi, harç ayı, birçok kimse vergilerini yatıramadılar. Kazanılamayanın vergisi mi olur? Dolayısıyla 12 maddelik Sn. Cumhurbaşkanımıza ve Ticaret Bakanımız ile Maliye Bakanlarımıza taleplerimizi ilettik.