Olası Marmara Depremi İçin Flaş Açıklama

Boğaziçi Üniversitesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat bir son dakika açıklaması yaptı ve olası bir Marmara Depreminin etkilerini değerlendirdi.

Olası Marmara Depremi İçin Flaş Açıklama

Düzenlediği basın açıklamasında konuşan Boğaziçi Üniversitesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, 99 Marmara Depremi'nin yıldönümünde önemli açıklamalarda bulundu. Son dönemlerde artan olası yeni deprem korkusuna değinen ve bir depremin beklenip beklenmediği, olası bir depremde şidde ile etkilerin ne olacağını değerlendiren Kalafat, Marmara denizinde boydan boya kırılacak tek bir fay olmadığını duyurdu.

Önümüzdeki dönemlerde meydana geleceği öngörülen bir depremin, olması durumunda büyüklüğün bu nedenle 8 büyüklüğünde olmaması bekleniyor. 8 büyüklüğünde bir depremin imkansız olduğunu söyleyerek açıklamasını sürdüren Kalafat, deprem erken uyarı Betgaranti sistemlerinin, olası bir depremde yıkıcı dalgalardan 7 saniye önce haber verdiği ve daha çok nükleer santral ve doğalgaz şebekelerinin otomatik şekilde kapanması için yürülüğe sokulduğunu söyledi. Kalafat, açıklamasında, “7 saniyede ikinci kattaki bir insan kaçamaz ama doğalgaz sistemi kendini kapatabilir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki köprü ve viyadüklerin olası bir depreme dayanıp dayanamayacağı yönündeki kontrollerinin düzenli olarak yapıldığını söyleyerek açıklamasını sürdüren Kalafat, İtalya’da geçtiğimzi gün meydana gelen köprü çökmesi olayının yaşanmasının mümkün olmadığını sözlerine ekledi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr.Erdal Şafak da İstanbul’daki köprü ve viyadüklerin yaşının genç olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Teknik üniversite düzenli kontrolleri yaptırıyor. Özellikle 1930 ve 40’lı yıllarda yapılan demiryolu köprülerinin bu anlamda daha çok kontrol edilmesi gerekiyor”

Kamubulteni.com  | Ankara