3.7 Milyar Veri Çalındı: O Sitelere Girenler Dikkat

Herkesi ilgilendiren önemli bir son dakika uyarısı geldi. Siber Güvenlik Uzmanları tarafından yapılan açıklamada ÖSYM, E Devlet gibi devlet sitelerinin kopyalarının çoğaldığı, bilgisayar korsanlarının , bu siteleri devlet sitesi zanneden vatandaşların bilgilerini çalabileceği uyarısı yapıldı.

3.7 Milyar Veri Çalındı: O Sitelere Girenler Dikkat

Kopya siteler hakkında önemli uyarı geldi.

Teknoloji çağı ile birlikte yeni dolandırıcılık yöntemleri de gelişti Bilgisayar korsanları , vatandaşların verilerini , banka bilgilerini çalmak için her yolu denemeye başladı. Bu yollardan en çok kullanılanı ise kopya siteler oldu. Devletin resmi sayfalarının bire bir kopyasını yapan dolandırıcılar , bu şekildeki kopya sitelerle vatandaşların kimlik numaralarını, şifrelerini banka kartı bilgilerini çalabiliyor ve onlar adına kredi başvurusu yapabiliyor. Öte yandan bu bilgiler üzerinden hayali şirketler bile kurulabiliyor. 

Bilişimciler Derneği Başkan Yardımcısı İsmail Durankaya,  konu ile ilgili yaptığı açıklamada, bankacılık işlemleri sırasında arama motorlarının kullanılmaması gerektiğini söyleyerek, "İnternet gezgininin adres çubuğuna yapacağımız işlemle ilgili adresleri yazmalı, herhangi bir sitede bulunan linki kullanarak ilgili siteye erişim sağlıyorsak adresin doğruluğunu mutlaka kontrol etmeliyiz. Örneğin ÖSYM'den sınav sonucu sorgulayacaksak, 'http://www.osym.gov.tr' adresine gittiğimizden emin olmalıyız." dedi.

LİNKLERİ KISALTIP..

Devletin sitelerinin bire bir aynısını yapan ve sadece linkte farkedilmeyecek bir değişiklik yapan korsanlar , kişisel bilgileri bu şekilde çalıyor. Konu ile ilgili yapılan uyarıda, arama motorları üzerinden girilen devletin sitelerinin isimlerine dikkatli bakılmasını, kısaltılmış linkler kullanılmaması gerektiği bildirildi. Örneğin sahte sitelerde genellikle sitelerin en altında bulunan adres ve iletişim bilgileri olmaz.  Bulunuyorsa da cep telefonu veya basit bir mesaj gönderme formu bulunur. Ayrıca, Twitter başta olmak üzere birçok sosyal medya sitesinde uzun bağlantılı adresler (URL) yerine 'TinyURL. Bit.ly' şeklinde kısaltılmışları kullanılmaktadır. Kısaltılmış  linkler, sizi başka sitelere yönlendirebilir.

Siber güvenlik uzmanı Sedat Coşkun ise , bu tür sayfaların ilk bakışta fark edilmeyecek derecede yapıldığını söyledi ve "Örneğin, kurumun doğru uzantısı 'www.osym.gov.tr' iken, siber dolandırıcıların ürettiği uzantı ise 'www.osymm.co' veya 'osyym.com' oluyor. Burada siber dolandırıcılar, sınav sonuç ekranına bilgilerini giren kişinin heyecanı ve bu heyecanın tetiklediği dikkatsizliği kullanıyor." dedi.

Örnek olarak , yukarıdaki www.osymm.co adlı siteye girip kimlik numarası ve şifresini giren bir kişinin , oradaki kişisel verilerine korsanlar erişebiliyor. Bu nedenle girilen sitenin adına dikkatli şekilde bakılmalıdır. 

Dijital iletişim danışmanı Huzeyfe Erdinç dünyada 3.7 milyar verinin çalındığını söyleyerek, "Breach Level Index" raporuna göre veri hırsızlığının en çok yaşandığı ülkelerin ABD, Çin ve Güney Kore olarak sıralandığını dile getirirek "Özellikle son dönemde ÖSYM'nin açıkladığı sınav sonuç ekranlarının sahte linklerle düzenlendiğini görüyoruz." dedi.

KİLİT İKONUNU GÖRMEDEN BİLGİLERİNİZİ GİRMEYİN

Erdinç, sınav sonuç ekranını görüntülemek isteyen kullanıcıların "bu bağlantı güvenli" anlamına gelen kilit ikonunu gördüklerinden emin olmalarının önemine değindi.

Kadın-erkek diğer memur adayları ile bilgi alış verişi için TIKLA KATIL

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA