İYİ Partili Türkkan : Jandarma Genel Komutanlığı'nın Pilot İhtiyacı Var

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, TBMM Genel Kurulu'nda Jandarma Genel Komutanlığı'nın personel ihtiyacına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İYİ Partili Türkkan : Jandarma Genel Komutanlığı'nın Pilot İhtiyacı Var

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, TBMM Genel Kurulu'nda Jandarma Genel Komutanlığı'nın personel ihtiyacına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Jandarma'da ve orduda pilot açığı olduğunu, terör örgütü FETÖ'den boşalan kadroları hatırlatan Türkkan, "Şimdi, geldiğimiz noktada, Jandarma Genel Komutanlığındaki pilot sayısı az, ordunun buna ihtiyacı var. Bunların hepsinde anlaşıyoruz, bir problem yok. Yalnız, bir şey söyleyeceğim: Bu, boşalan pilotları, giden pilotları kim aldı? Sizin döneminizde alınan pilotlar bunlar, sizin döneminizde teslim ettiğiniz o terör örgütünün oraya koyduğu pilotlar bunlar, ayrılanlar. Şimdi, kendi hatanızı mevcut kalan kadroya yüklemekle doğru iş yapmıyorsunuz. Bir kere, bu, evrensel hukuk kurallarına aykırı. Ben ayrılmak istiyorum… Burada uçucu pilot arkadaş var. Teğmen Mehmet Ali Çelebi burada mı? Uçuş korkusu diye bir şey var yani başladıktan sonra pilotluğa uçuş korkusuna kapılır. On yıllık pilot dahi olabilir, uçuramazsınız onu. İlla "Zorla uçacaksın." derseniz o mutlaka bir kaza yapar, hayatıyla öder onu ama bu kanunla, ilave edilen maddeyle o çocuğa sen uçuş korkusu bile… Bu da klinik olarak tespit edilen bir korku değil. Yani ben korkuyorum, "Klinik olarak, gel bakalım, tespit edelim." Bu, kolay bir şey değil." ifadelerini kullandı.  

Emeklilikle ilgili sürece de dikkat çeken Türkkan, "Bir de şöyle bir şey var: Yasalar geriye doğru işlemez. Yani burada milletvekilliği hakkını kazanan, iki yıl yapan, emeklilikle ilgili gününü dolduran, yaşını dolduran milletvekili arkadaşlar iki sene sonra milletvekilliğinden emekli oluyorlar değil mi? Şimdi, birisi bir kanun getirse, "Hayır, vallahi bizim bütçede paramız yok. Bu emekliliği kaldırıyoruz ve geriye doğru da işletiyoruz." dese, bu, bunun gibi bir şey olur. Yani bu konuyu Anayasa Mahkemesine götürürlerse de geri döner. Doğru bir iş değil. İhtiyaç olduğu doğru, boşalan pilotların yerine pilotların devam etmesi doğru ama tazminat maddesinin kaldırılması noktasında mevcut kanunu geriye doğru işletiyorsunuz. Kanun yapma tekniğine de aykırı bu, Anayasa Mahkemesinin vereceği kararlarda da bunun benzerleri var. Doğru bir iş olmaz diye buradan vurgulamak için söz almıştım." şeklinde konuştu.

TÜRKKAN'IN KONUŞMASININ TAMAMI

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu maddeyle alakalı Adalet ve Kalkınma Partisinin verdiği bir önerge var. Bu önergede -maddeyle bağlantılı olduğu için- Jandarma Genel Komutanlığında görev yapan pilotların on beş yıllık mecburi hizmetten sonra ayrılmasını öngören bir kanun maddesi var. Bu kanun maddesi daha önce yine mevcuttu ancak şöyle bir madde vardı orada: "Kalan süreyle alakalı tazminat ödemek suretiyle ayrılabilirler."

Şimdi, geldiğimiz noktada, Jandarma Genel Komutanlığındaki pilot sayısı az, ordunun buna ihtiyacı var. Bunların hepsinde anlaşıyoruz, bir problem yok. Yalnız, bir şey söyleyeceğim: Bu, boşalan pilotları, giden pilotları kim aldı? Sizin döneminizde alınan pilotlar bunlar, sizin döneminizde teslim ettiğiniz o terör örgütünün oraya koyduğu pilotlar bunlar, ayrılanlar. Şimdi, kendi hatanızı mevcut kalan kadroya yüklemekle doğru iş yapmıyorsunuz. Bir kere, bu, evrensel hukuk kurallarına aykırı. Ben ayrılmak istiyorum… Burada uçucu pilot arkadaş var. Teğmen Mehmet Ali Çelebi burada mı? Uçuş korkusu diye bir şey var yani başladıktan sonra pilotluğa uçuş korkusuna kapılır. On yıllık pilot dahi olabilir, uçuramazsınız onu. İlla "Zorla uçacaksın." derseniz o mutlaka bir kaza yapar, hayatıyla öder onu ama bu kanunla, ilave edilen maddeyle o çocuğa sen uçuş korkusu bile… Bu da klinik olarak tespit edilen bir korku değil. Yani ben korkuyorum, "Klinik olarak, gel bakalım, tespit edelim." Bu, kolay bir şey değil.

Bir de şöyle bir şey var: Yasalar geriye doğru işlemez. Yani burada milletvekilliği hakkını kazanan, iki yıl yapan, emeklilikle ilgili gününü dolduran, yaşını dolduran milletvekili arkadaşlar iki sene sonra milletvekilliğinden emekli oluyorlar değil mi? Şimdi, birisi bir kanun getirse, "Hayır, vallahi bizim bütçede paramız yok. Bu emekliliği kaldırıyoruz ve geriye doğru da işletiyoruz." dese, bu, bunun gibi bir şey olur. Yani bu konuyu Anayasa Mahkemesine götürürlerse de geri döner. Doğru bir iş değil. İhtiyaç olduğu doğru, boşalan pilotların yerine pilotların devam etmesi doğru ama tazminat maddesinin kaldırılması noktasında mevcut kanunu geriye doğru işletiyorsunuz. Kanun yapma tekniğine de aykırı bu, Anayasa Mahkemesinin vereceği kararlarda da bunun benzerleri var. Doğru bir iş olmaz diye buradan vurgulamak için söz almıştım.

Teşekkür ediyorum, sağ olun.