Adalet Bakanı Gül : Veri En Büyük Maden Haline Gelmiş Durumdadır

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 28 Ocak Veri Koruma Günü Konferasına katıldı. 

Adalet Bakanı Gül : Veri En Büyük Maden Haline Gelmiş Durumdadır

Adalet Bakanı'nın Veri Koruma Günü Konferasında yaptığı konuşmadan satır başları:

  • Bu tür etkinliklerin arttırılmasını her zaman önüyoruz. İletişim teknolojilerinde baş döndüren gelişmeler, endüstri toplumundan bilişim toplumuna geçişi hızlandırmıştır.  Kolaylaştırıcı fonksiyonların yanı sıra kendine özgün tehdit ve zorlukları da içerisinde barındırmaktadır. Bilginin silaha dönüştüğü silah gibi kullanıldığı dönemdeyiz. Veri en büyük maden haline gelmiş durumdadır.
  • Veri Madenciliği, Büyük Veri (Big Data) , Yapay Zeka gibi kavramlarla son zamanlarda tanıştık. Günümüzün en değerli varlığı olan verinin daha hızlı işlenmesi ve daha kolay analizini sağlayan teknolojiler, veri güvenliği ve depolanmasını da esaslı bir problem olarak karşımıza çıkardı. Milyonlarca verinin durmaksızın aktığı bilgi ortamı olan internet, aynı zamanda kontrolsüz kavşaklarla doludur. Kontrolü zor yeni bir alana dönüştü. Her türlü kişisel veriyi belirsiz amaçlar için toplayan sosyal ağlar konu suç ve suçlularla mücadeleye geldiğinde anonim kimlikler arkasına saklanan failler için bir dijital liman olabilmektedir.
  • Terör propagandasının, nefret dilinin bulunabileceği hiç bir alan bulunmamalıdır. İstihbarat ve veriye büyük önem veren terör örgütü FETÖ'nün geçmişteki saldırıları bu anlamda Türkiye için çok özel bir tecrübedir. Usulsüz dinlemeler, kişilerin görüntüleri ve ifşa edilmesi, hukuk dışı yollarla ele geçirilmesine hepimiz şahit olduk. Kişilerin bilgilerine ulaşıp ifşa edenler bugün yargı önünde hesap veriyor. Bize düşen kişisel verilerin korunmasıdır. Veri üreterek , dijital delillerle, kumpaslarla , kişilerin hayatını zehir etmekten hiç bir şekilde çekinmeyen bu tutum, hiçbir şekilde hukuk devletin göz yumacağı tutum değildir. Kişisel verilerin koruması, kişilerin hukukunun korunmasıdır.
  • Hakları geliştirmek korumak hepimizin önceliği olmalıdır. İnsanı korumazsanız, devleti koruyamazsınız. 
  • Yakın zamanda yargı reformuyla bu hakları ve özgürlükleri hangi alanda geliştireceğimizi tüm kamuoyu ile paylaşacağız.
  • Alo 198 bu konuyla ilgili çok önemli bir iletişim merkezi. Veri güvenliği konusunda tüm vatandaşlarımız burayla irtibata geçebilir. Alo 198'den bu konuyla ilgili bilgi alıp, şikayetlerini gerçekleştirebilir.
  • Kişilerin verilerinin daha fazla korunduğu günleri görmek dileğiyle tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA